Следвайте Гласове в ТелеграмПредседателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова внесе

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПредседателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова внесе
Коментари Харесай

Мая Манолова с нови доказателства, че демонтажът на Паметника на Съветската армия е незаконосъобразен

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова внесе спомагателни доказателства по делото против противозаконните дейности на регионалния шеф за разглобяване на Паметника на Съветската войска в София.

Припомняме, че делото беше формирано по искане на Изправи се.БГ миналата седмица и до 17:00 ч. в петък беше указаният от съда период, в който регионалният шеф да показа доказателства, че прави тези вандалски дейности въз основа на административен акт или на закон. До този миг Областната администрация не е показала такива.

„ Още на 14 декември Министерството на културата разпореди неотложно да бъдат спрени дейностите по заличаване на бронзовите фигури на паметника. Проблемът на регионалния шеф е, че няма публикуван административен акт и че няма нито една законова норма, която да позволява вандалски и талибански да унищожават бронзовите фигури на Паметника на Съветската войска. “

Това съобщи Манолова пред АССГ и добави, че от Изправи се.БГ молят съда да се произнесе в незабавен порядък, като се разпореди да бъде спрени дейностите по нарязване на паметника, тъй като това ще докара до още по-големи вреди. По нейни думи от гражданската платформа упорстват Административният съд да се произнесе и с инструкции, с които да разпореди на Областната администрация да възвърне породените вреди на паметника.

„ Има принцип в правото: който нелегално унищожи и нанесе вреди, да поправи вредите и да възвърне разваленото. Така че регионалният шеф и неговите длъжностни лица, които нарушиха брутално закона, да възстановят Паметника на Съветската войска. Това разпорежда българското законодателство “, уточни Манолова.

Освен това от Изправи се.БГ внесоха и тъжба против решение №168 на Столичния общински съвет от 9 март 2023 година, с което се взема решение за пренасяне на паметника. По думи на Манолова решението е незначително, тъй като разпорежда на регионалния шеф да прави избрани дейности, а СОС няма такова пълномощие.

„ Подобно решение излиза съществено от пълномощията и компетенциите на СОС и не почива на никакво законово съображение. От разнообразни институции си разрешават да споделят, че паметникът бил „ великан на глинени крайници “. Не, в противен случай, те пети ден го режат брутално и цялата акция по унищожаването му е „ великан на глинени крайници “, тъй като е без всякакво законово съображение “, съобщи Манолова.

Според водачът на Изправи се.БГ не може държавен орган, какъвто е регионалният шеф, не може СОС, не може държавното управление на сглобката да нарушават закона със своите дейности, до момента в който в това време се одобряват ремонти в Конституцията, с които се твърди, че се възвръща върховенството на правото и се прави правосъдна промяна.

„ Тези, които трансформират Конституцията, с цел да затвърдят независимостта на правосъдната система и това, че България е правова страна, безусловно пред очите на целия български народ и срещу неговата воля брутално газят закона “, беше безапелационна Манолова.

По нейни думи от това, което е качено на уеб страницата на Областната администрация, излиза наяве, че процедурите по член 195 и 196 от Закон за устройство на територията не са спазени.

„ Те се основават на една заповед на основния проектант, която обаче се отнася до възобновяване на надписната плоча на паметника и въобще не включва бронзовите фигури, т.е. те нямат административен акт, въз основа на който да ги режат. Така че съдът следва да се произнесе и да им разпореди да преустановят неотложно тази вандалщина. Самият факт, че в петък, както обществено бяха обявили и както съдът ги е задължил, не внесоха доказателства, демонстрира тяхната вина и опита да избягат от отговорност “, уточни Манолова.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР